Filosofische leergang

Wijsheid in tijden van transitie

Filosofische School

Onze wereld verandert. Grote thema’s als globalisering, virtualisering en informatisering brengen ingrijpende veranderingen teweeg in onze leefwereld en roepen tegelijkertijd allerlei vragen op die zich niet door de wetenschap alleen laten beantwoorden. De coronacrisis versnelt allerlei processen die al gaande zijn, maar bovenal brengt zij de kwetsbaarheid van de huidige wereldorde aan het licht. Een fase van de-globalisering lijkt te zijn aangebroken.

Behoefte aan fundamentele bezinning en een integraal perspectief is groot. Hier ligt een uitgesproken taak voor de filosofie, maar binnen de huidige universitaire context is de ruimte daartoe beperkt.

Filosofische School Nederland* schept daarom een vrijplaats voor een andersoortige manier van filosofie waarin samenleving, bedrijfsleven en wetenschap elkaar opnieuw kunnen vinden.

*BookTalks is partner van de Filosofische School Nederland


Reflectie op verandering

Centraal staat de integrale en normatieve reflectie op veranderingen die maatschappelijk mondiaal gaande zijn en de vraag hoe men daarop het best kan inspelen.

Voor wie?

Bestuurders, managers, topambtenaren, beleidsmakers en ondernemers uit verschillende domeinen die afstand willen nemen en zich willen bezinnen op werk, maatschappij en hun positie daarbinnen.

Data en locatie

De leergang vindt plaats in Oegstgeest te Landgoed Kasteel Oud Poelgeest (bij onmogelijkheid virtueel). De gehele leergang bestaat uit vier keer twee dagen, verspreid over een heel jaar.


De leergang

Tijdens vier intellectuele retraites verspreid over een jaar nemen deelnemers afstand van de praktijk van alledag en bezinnen ze zich in besloten gezelschap op hun eigen werk, de wereld om hen heen en de positie van hun organisatie daarbinnen


Docenten van naam

O.a. Paul Scheffer, Haroon Sheikh, Paul Verhaeghe, Rob de Wijk, Bas Heijne, Arief Huhn, Shikko Nijland e.a. initiatiefnemers van de Filosofische School – Ad Verbrugge en Gabriël van den Brink.

Thema's

Globalisering, maatschappelijk onbehagen en identiteitspolitiek, nieuwe economische ordes en ecologie, digitalisering en virtualisering, financialisering en de herwaardering van waarden.

Video afspelen

Programma

Filosofische reflecties en vergezichten worden afgewisseld met ‘tastbare’ bijdragen door experts op specifieke terreinen (ICT, veiligheid, media). Daarnaast is er aandacht voor praktische wijsheid en persoonlijke ontwikkeling. Gebruikmakend van de socratische methode worden deelnemers uitgedaagd om hun eigen houding en opvattingen kritisch te bevragen en de vaak impliciete vooronderstellingen in hun denken te onderkennen.

Neem contact op
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.