Voor deze 4-uur durende masterclass gebruik ik Heineken als voorbeeld van de (on)ethische kanten van het zakendoen in “lastige” landen. In fragiele staten en opkomende economieën liggen de zakelijke kansen voor het grijpen. Maar wat maakt zakendoen in deze landen anders dan zakendoen in ontwikkelde economieën? De opbouw van de masterclass verloopt van schijnbaar gemakkelijk scoren (filantropie, sociale investeringen) naar het aangaan van uitdagingen (geld verdienen omgeven door armoede) naar omgang met complexiteit (mensenrechtenschendingen medeplichtigheid). Hoe ga om met lokale maatschappelijke druk in een geglobaliseerde wereld? Pas je je aan (als een Romein in Rome) of blijf je jezelf (met het risico op ethisch imperialisme)? De deelnemers zullen zelf het pad bewandelen waarbij ze starten met sterke idealen, overtuigingen, verlangens en persoonlijke waarden (“ik veroordeel mensenrechtenschendingen, daar zal ik nooit in meegaan!”), en zich stukje bij beetje aanpassen aan de confronterende realiteit (“als ik wil blijven moet ik mijn idealen en verlangens aanpassen, als ik vertrek bereik ik helemaal niets”). Gelukkig is er een manier om je idealen niet te hoeven verloochenen: zakendoen op de manier die past bij jezelf en bij de prikkelende omgeving.
Van idealisme naar realisme en weer terug: wat kan en mag je verwachten van je organisatie en van jezelf als je geld wilt verdienen in ontwikkelingslanden?
Categorieën: Bedrijfscultuur, internationale betrekkingen, sociaal ondernemerschap, ethiek, good governance, mensenrechten.
Voormalig topmanager, trainer, coach, consultant
Als voormalig Global Employees´ and Human Rights Manager bij Heineken weet Katinka als geen ander hoe je persoonlijke waarden kunnen botsen met de bedrijfscultuur. Katinka spoort managers aan er over na te denken, want er loopt een menigte aan managers rond in de meest succesvolle en grote multinationals die stukje bij beetje hun menselijkheid aan het verliezen zijn. Ze behalen resultaten, maken succesvol carrière en verdienen goed. Toch zijn ze vaak niet geworden wat ze graag zouden willen zijn: de beste versie van zichzelf.
Katinka was zo’n manager, bij Heineken opgeklommen van secretaresse tot mensenrechtenmanager, met goede arbeidsvoorwaarden, gevulde bankrekeningen en wonend aan de Amstel. Totdat ze plotseling buiten het bedrijf kwam te staan. In de jaren die volgden werd ze geconfronteerd met wie ze geworden was.
Als expert op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft Katinka in de meest uitdagende uithoeken van de wereld geld en ethiek trachten te verenigen. Ze schreef er de dissertatie “Money or Ethics” over waarmee ze haar PhD titel aan de Rotterdam School of Management verwierf.
In haar lezingen en masterclasses deelt ze hoe ze heen en weer werd geslingerd tussen idealisme en realisme en tussen het carrière maken en het vasthouden aan persoonlijke waarden. Ze moest van ver komen om de beste versie van zichzelf de ruimte te geven. Want hoe lastig is het om in een keiharde omgeving je vriendelijke kant te laten zien? Wat doe je als je gevraagd wordt iets te laten of juist te doen dat indruist tegen je persoonlijke waarden? Ziet je omgeving je voor wie je bent of wat je representeert?
Een greep uit Katinka´s onbevangen en ongecensureerde reflectie zorgen ervoor dat ze haar publiek op een zeer bijzondere wijze meeneemt in de narigheid waar managers aan blootgesteld worden en hoe dat hun mens-zijn beïnvloed.
Klik op de bewerken-knop om deze tekst te wijzigen. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.