Masterclass China en De Nieuwe wereldorde

Over de impact van supermacht China op economie, (geo)politiek en veiligheid

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij schreef de bestseller De nieuwe wereldorde waarin hij laat zien hoe China de komende periode de economische en politieke werkelijkheid fundamenteel kan veranderen.

Speciaal voor boardrooms en senior management van grote en middelgrote organisaties is een Masterclass ontwikkeld waarin De Wijk niet alleen kernachtig de lessen uit zijn boek deelt, maar ook als klankbord, aanjager en gesprekspartner fungeert. Dat doet hij door dieper in te gaan op relevante economische, technologische, (geo)politieke en veiligheidsvraagstukken. In welke licht moet de handelsoorlog tussen China en VS bezien worden en wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland? Hoe moeten ondernemingen en overheden reageren als China het mondiale machtsspel naar zich toetrekt en koploper wordt van de Nieuwe Industriële Revolutie van Internet of Things, nanotechnologie en Artificial Intelligence?

Aan het eind van de Masterclass:

  • Hebben organisaties helder begrip van de wortels en werking van China, de huidige machtspositie van het land binnen de wereldorde en de strategische ambities van China op langere termijn
  • Weten organisaties wat de mogelijke (korte termijn) economische impact van de Chinese supermacht is op zowel, internationaal, Europees als landelijk niveau
  • Krijgen organisaties aanbevelingen over welke, als dan niet gezamenlijke maatregelen, er zijn te nemen om antwoord te hebben op de economische, technologische en politieke dominantie van China.
  • Zijn organisaties beter in staat om te anticiperen en zich voor te bereiden op strategische vraagstukken en keuzes.

Rob de Wijk

Hoogleraar internationale betrekkingen en veiligheidsexpert

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit Leiden en oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Hij houdt zich bezig met geopolitiek en internationale veiligheid. Hij publiceerde talloze boeken en artikelen, is een veelgevraagd commentator voor radio en tv en is columnist voor Trouw. Hij heeft een eigen radioprogramma op BNR.


Rob de Wijk
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.