Masterclass diversiteit door Prof. Dr. Dick F. Swaab

Wat hersenonderzoek ons kan leren over diversiteit

Het is niet bijzonder om uniek te zijn, dat zijn we allemaal. We hebben allemaal een verschillend brein, en dat geldt zelfs voor eeneiige tweelingen. Variatie was de motor van onze evolutie, en een ander brein kan ons nu een andere kijk op een probleem geven. De verschillen in culturele omgeving hebben ook hun invloed op de ontwikkeling van onze hersenen en gedrag. Ook veroudering gaat gepaard met veranderingen in hersenen en gedrag.

De basis voor onze verschillen wordt gelegd tijdens de hersenontwikkeling. In een enorm tempo ontwikkelen zich in de baarmoeder en de eerste jaren na de geboorte onze hersenen tot een netwerk van 100 miljard neuronen en 1000 maal 1000 miljard plaatsen waar zenuwcellen contact met elkaar maken. De zenuwcellen zijn verbonden door meer dan 100.000 kilometer zenuwvezels. Door een combinatie van onze genetische achtergrond, het zelforganiserend vermogen en de programmering gedurende de ontwikkeling in de baarmoeder zijn onze hersenen uniek geworden en zijn onze karaktereigenschappen, talenten en beperkingen al voor een belangrijk deel vroeg vastgelegd.

In de baarmoeder zijn ook ons gevoel man of vrouw te zijn (gender-identiteit, transseksualiteit), de mate van onze agressie, onze seksuele oriëntatie (hetero- homo- en biseksualiteit) en in een belangrijke mate ook ons karakter, talenten en beperkingen reeds vastgelegd. Zijn wij eenmaal volwassen, dan zijn er grote beperkingen aan de modificeerbaarheid van onze hersenen.

Na de Masterclass

• Krijgt de organisatie inzicht in de wetenschappelijke achtergrond van diversiteit in het algemeen, de (on)mogelijkheden van omgang met diversiteit en de gepaard gaande verantwoordelijkheden van ene organisatie.
• Worden handvatten en ingrediënten meegegeven voor het voeren van een succesvoller diversiteitsbeleid

Dick Swaab

Neurobioloog en hersenonderzoeker

Professor Dick Swaab MD PhD is een internationaal gerenommeerd onderzoeker in neurowetenschappen. Hij ontving talloze onderscheidingen en publiceerde meer dan 540 wetenschappelijke artikelen. Hij behaalde zijn medische en doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam en was 27 jaar lang directeur van het Nederlands Herseninstituut. In 1985 richtte professor Swaab de Nederlandse Hersenbank op, die de internationale onderzoeksgemeenschap voorziet van klinisch en neuropathologisch hersenweefsel. Swaab is Emeritus Professor aan de Universiteit van Amsterdam en professor aan de Zhejiang University, Hang Zhou, China sinds 2007.

Zijn belangrijkste onderzoeksinteresse richt zich op hersenontwikkeling, seksuele differentiatie, de ziekte van Alzheimer, de neurobiologische basis van depressie en eetstoornissen. In 2008 ontving professor Dick Swaab Academiepenning voor belangrijke rol in de nationale en internationale neurowetenschappen. Hij is auteur van de bestsellers Wij zijn ons brein en Ons creatieve brein.


Dick Swaab
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.