Masterclass Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië: business opportunity of kruitvat?

Saoedi-Arabië is veel in het nieuws, niet altijd positief maar in elk geval veel vaker dan enkele jaren geleden. Het visumbeleid is versoepeld en de deuren van de gesloten oliestaat lijken gastvrij open te gaan. Hoe kan de werkelijke situatie betrouwbaar worden ingeschat in het land van de 1001 geheimen? Nadat Mohammed Bin Salman in 2015 aan de macht kwam is er een ommezwaai geweest. Het roer moet economisch en sociaal om, het een kan niet zonder het ander. Het koninkrijk heeft decennialang op zijn lauweren kunnen rusten dankzij de gigantische hoeveelheden olie en gas die voor comfortabele inkomsten zorgden. Nu de wereld verandert, de aandacht voor milieu en groene energie toeneemt en de grootste economieën (en dus verbruikers van fossiele brandstoffen) niet zo hard groeien als gedacht (m.n. China) zal Riyad naar nieuwe inkomstenbronnen moeten zoeken.

De Masterclass wordt gehouden door Mark Blaisse, auteur van De Saoedi’s. Mark schreef eerder over Iran, Israël, Libanon en het terrorisme in het Midden-Oosten en is geruime tijd strategisch adviseur geweest voor onder meer Dubai, Oman en een aantal Afrikaanse landen. Als historicus weet hij de contexten te schetsen en als onderzoeksjournalist kan hij aangeven wat waarheid is en wat ‘window dressing’.

Voor business leaders die zich willen verdiepen in Saoedi-Arabië of zich op de markt aldaar willen begeven komen de volgende thema’s aan bod:

  • Wat is het risico op imagoschade?
  • Is men zich bewust dat er altijd, direct of indirect met het Huis van Saoed wordt gedeald, een regelrechte dictatuur?
  • Is de kans op een (regionale) oorlog überhaupt in te schatten en wat kunnen de gevolgen daarvan kunnen?
  • Is het koninkrijk wel veilig genoeg (het kan zich niet eens tegen drones uit Jemen beschermen)?
  • Zijn de juridische garanties voldoende (contracten kunnen in een dictatuur met sharia wetgeving mogelijk nietig worden verklaard)?
  • Is het avontuur thuis aan tafel tegenover de kinderen goed te verdedigen valt (papa, hoe zit het met die mijnheer die in stukjes is gezaagd?)

Mark Blaisse

Historicus, journalist

Historicus, journalist, schrijver. Twintig jaar bestuurs- en regeringsadviseur. Heeft reclamebureau geleid, is hoofdredacteur geweest en oorlogscorrespondent, is oprichter van twee adviespraktijken (SBRK, Pilgrims) heeft een restaurant gehad in Amsterdam, is bestuurder van Artsen Zonder Grenzen geweest. Kan in vijf talen opereren.


Mark Blaisse
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.