Podcasts


Luister hier naar de podcast Boeken in de Boardroom met de topauteurs gepresenteerd door Paul van Liempt.

Podcast #9

Boeken in de boardroom met Kim Putters

Podcast met Kim Putters

In podcast #9 van Boeken in de Boardroom is te gast Kim Putters (o.a. directeur SCP, Kroonlid van de SER en ‘meest invloedrijke Nederlander 2019’ (red. Volkskrant)). Paul van Liempt interviewt hem naar aanleiding van zijn boek Veenbrand. Een uitslaande brand, een revolutie in Nederland mogelijk? ‘Ook het ondenkbare is in Nederland denkbaar’ (…), ‘maar we leven wel in een high-trust society’. Putters doet een oproep aan de boardroom: ‘CEOs moeten hun nek uitsteken en zich meer uitspreken op thema’s als duurzaamheid van verdienmodellen’. Putters stimuleert om vergezichten te schetsen voor Nederland, vooruitgangsgeloof te bieden en een toekomstverhaal vertellen. Over ons huidig economisch systeem: het is ‘aan het kraken en scheuren’. De politiek heeft nog ‘2/3 maanden om de ankerpunten te verleggen’ (…) ‘het moet nu’.

Luister via Spotify of Apple

Podcast #8

Podcast met Emilie Gordenker

In podcast Boeken in de Boardroom #8 gaat Paul van Liempt in gesprek met Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum. De van oorsprong Amerikaanse heeft een internationale carrière (New York, Edinburgh, Londen)in de kunstwereld en heeft meteen de taak het wereldmerk door de crisis heen te loodsen. Hoe kijkt ze naar de korte en lange termijn als er nog maar 10% van het normale bezoek (zo’n 2 miljoen per jaar) overblijft in de anderhalvemetersamenleving? Wat is haar stijl van leiding geven en welke stempel wil zij drukken op het museum? Gordenker praat over de kunstklassieker Ways of Seeing van John Berger over het belang van context, dialoog, debat, provocatie, reproductie (digitalisering) en persoonlijke manieren van kijken naar kunst. Luister naar dit levendige gesprek met de rustig ogende en sympathieke Emilie Gordenker.

Luister via Spotify of Apple

Podcast #7

Podcast met Ilona Haaijer

In podcast Boeken in de Boardroom #7 gaat Paul van Liempt in gesprek met Ilona Haaijer, Nederlandse topvrouw in het internationale bedrijfsleven. Ze had bestuursfuncties bij onder meer Philips en DSM. Ze was CEO van Bugaboo onder private equity ownership en toezichthouder bij beursgenoteerde multinationals in de UK en Nederland, waaronder Boskalis en Corbion. Tijdens haar carrière al geleefd in 6 verschillende landen en op 3 continenten. Dat maakt haar tot autoriteit op het gebied van leiderschap in complexe multi-culturele, internationale en (gender) diverse omgevingen. Ilona zet zich ook maatschappelijk in voor het bevorderen van economische zelfstandigheid en diversiteit door onder meer Funding Mother bij WOMENInc te zijn en toezichthouder bij MusicalMakers.

In deze podcast spreekt ze over ‘De zin van het bestaan’ van beroemd psychiater en holocaust-overlever Viktor Frankl. Hoe inspireerde zijn kijk op zingeving (of #purpose) haar als leider? Aan de hand van het boek komen we meer te weten over haar loopbaan, haar achtergrond en visie op leiderschap. Wat betekent #diversiteit voor haar en hoe maakte zij de vertaalslag van #duurzaamheid naar business?

Luister via Spotify of Apple.

Podcast #6

Podcast met Huib Modderkolk

Een fascinerende podcast met journalist Paul van Liempt en journalist Huib Modderkolk over zijn bestseller ‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’ (meer dan 50.000 verkocht!). Een gesprek over de donkere kant van de digitalisering die het democratische systeem kan aantasten en de maatschappij kan ontwrichten. Een gesprek over digitale dijkbewaking, Huawei, het gebrek aan controle over onze telecomnetwerken, de inperking van de internetvrijheid, de gevaren van inmenging van inlichtingendiensten, het gebrek aan leiderschap binnen bedrijven over dataveiligheid, onze naïviteit bij het weggeven van onze data, de impact van zijn werk op zijn eigen leven, hoe digitale adapten contant geld achterhouden (voor als alles instort) en over zijn voorspelling dat het een kwestie van tijd is wanneer er een echt serieuze hack in Nederland gaat komen. Luister en huiver dus.

Luister via Spotify of iTunes.

Podcast #5

Podcast met Jan Driessen

In aflevering #5 van Boeken in de Boardroom spreekt Paul Van Liempt met de spraakmakende communicatiestrateeg Jan Driessen (o.a. succesvol campagnestrateeg van Mark Rutte in 2006). Hij schreef ‘A story to tell?’ waarin hij verhalen en lessen deelt van sprekers en leiders van wereldformaat.

In de podcast gaat Driessen in op het belang van communicatie en transparantie bij grote bedrijven als Coca-Cola, Philips, Apple, Facebook, en Unilever (‘de allerhoogste bazen en CEOs moeten ook publiekelijk verantwoording afleggen bij lastige zaken’). Driessen spreekt over leiders die de media ontwijken en zeggen ‘wij laten ons toch niet afslachten. Wat is er voor ons te halen?’. Over de arrogantie van leiders naar media (‘de naïviteit en de wereldvreemdheid is schrijnend. (…) er is grote minachting voor de journalistiek’. Over de macht in de communicatie (‘de afgelopen 60 jaar hadden de bedrijven de macht. Nu is de macht van iedereen’. Het gaat om een nieuwe manier van communiceren. Over blijvend en relevant contact’. Over waarom het zo van belang is dat CEOs een sterkte maatschappelijke visie hebben en en deze ook uit moeten dragen.

Luister via Spotify of iTunes.

Podcast #4

Podcast met Jeroen Smit

Jeroen Smit schreef met ‘Het grote gevecht’ een waardige opvolger van zijn bestseller ‘De Prooi’ over ABN Amro. In deze podcast gaat Paul van Liempt met Smit in gesprek over het uitzonderlijke leiderschap Paul Polman (oud-CEO van Unilever en bijgenaamd ‘environmental Jezus’), over het gevecht om ‘de ziel van het kapitalisme’, over betekenis of purpose binnen werk, over de lange termijn vs de korte termijn denken, over de verantwoordelijkheid die multinationals moeten nemen in de wereld én over de omgang met druk op de schouders van de bestsellerauteur Smit zelf (‘ik ben een elementaire twijfelaar’).

Luister via Spotify of iTunes.

Podcast #3

Podcast met Dick Swaab

In deze aflevering van Boeken in de Boardroom spreekt Paul van Liempt met professor Dick Swaab (‘ik werk nog gewoon 80 uur in de week’). Hij is neurobioloog, hoogleraar in China en internationaal een van beroemdste Nederlandse onderzoekers. Hij heeft een onderzoeksgroep bij het Nederlands Herseninstituut dat onderdeel is van de Koninklijke Nederlandse Academy voor Wetenschappen (KNAW).

Hij schreef het boek Ons creatieve brein (de opvolger van de bestseller Wij zijn ons brein). In deze fascinerende podcast passeren talloze onderwerpen de revue over de werking van ons brein, over creativiteit en over samenwerken. Tegelijkertijd laat Dick Swaab een persoonlijke kant zien en gaat ook verder in op zijn eigen internationale carrière, zijn werkwijze en zijn visie op maatschappelijke en organisatorische ontwikkeling en.

Luister via Spotify of iTunes.

Podcast #2

Podcast met Toon Gerbrands

In deze aflevering van Boeken in de Boardroom spreekt Paul van Liempt met Toon Gerbrands. Hij is algemeen directeur bij voetbalclub PSV. Hij kende successen als volleybalcoach, als schaatsmanager en als voetbaldirecteur bij AZ. Een no-nonsense man die op zijn eigen stijl vertrouwt. Hij schrijft ook boeken – waaronder Mijn stijl – over leiderschap.

In deze podcast spreekt hij openhartig over zijn manier van leiderschap binnen PSV. Wat betekent visie voor hem? Waarom is goede voorbereiding zo van belang en hoe kun je optimaal professioneel functioneren? Op welke manieren blijft PSV zich vernieuwen en hoe blijft de organisatie innovatief (data en tech)? Hoe kijkt hij aan tegen het stadion van PSV en tegen de Europese Competitie?

Hij spreekt ook over persoonlijke zaken als zijn nieuwe contract met de club (‘exit-clausule), over zijn omgang met de media, over zelfreflectie en over creativiteit. Hoe organiseert hij kritiek om zich heen en met wie?

Luister via Spotify of iTunes.

Podcast #1

Podcast met Marry de Gaay Fortman over haar boek Verdrink geen dooie eend

Journalist Paul van Liempt gaat in deze ‘Boeken in de Boardroom’ podcast in gesprek met topadvocaat Marry de Gaay Fortman. Ze schreef de bestseller ‘Verdrink geen dooie eend’ waarin ze haar ervaringen deelt als vrouw aan de top in een mannenwereld en haar inzichten geeft over hoe we verbinding kunnen zoeken om succesvoller, slagvaardiger en innovatiever te zijn.

Haar expertise als topadvocaat bij Houthoff, bestuurder en toezichthouder bij grote organisaties als De Nederlandse Bank en KLM, maar ook haar cultureel maatschappelijke betrokkenheid en voorzitterschap bij onder andere Stichting Topvrouwen maakt haar tot een autoriteit op gebied van corporate governance en good governance.

Luister via Spotify of iTunes

 

In deze podcast: 

 • Waarom je in belangen moet denken en niet in standpunten
 • Hoe je voorkomt dat je ‘dead meat’ wordt in een (maatschappelijke) discussie en onderhandeling
 • Over topbeloningen, het ingroeiquotum voor vrouwen. De Gaay Fortman maakt zich zorgen over het SER advies waarin een ingroeiquotum is vastgelegd. Met name de VVD lijkt niet geneigd het advies over te nemen. 
 • Over het tegengeluid van zakenvrouw van het jaar Elske Doets die vindt dat je als vrouw geen excuus-Truus moet zijn. De Gaay Fortman reageert daarop.
 • De Gaay Fortman sluit niet uit dat het goed is om een grote rechtszaak te voeren tegen bedrijven die niet uit te leggen waarom zij het wettelijk opgelegde streefcijfer voor vrouwen aan de top niet volgen en wat ze er aan gaan doen. ‘Je moet topdown een duidelijk statement geven in de samenleving’.
 •  Ze gaat uitgebreid in op het ingroeiquotum en de betekenis daarvan voor de grote bedrijven.
 • Ze geeft praktische tips hoe je je als vrouw in een mannenwereld kan staande houden.
 •  Ze geeft aan wat de voordelen zijn van beminnelijke communicatie en staat stip bij effectief gedrag.
 •  Ze gaat uitgebreid in op het bouwen van een inclusieve bedrijfscultuur met de kracht van ‘diversity of thoughts’.
 •  Over hoe je als business leaders weet wat er speelt binnen je organisatie en binnen de samenleving.
 •  Ze prijst Feike Sijbesma (DSM) en Wiebe Draijer (Rabobank) om hun leiderschap, maatschappelijke betrokkenheid en toekomstgerichtheid.
 •  Ze doet een oproep aan CEOs om beter te communiceren en zich meer te mengen in het maatschappelijke debat
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.