Alles verloren

Auteur: Roel Janssen

Populisme is hét politieke onderwerp van dit moment. Na de Brexit en de vliegende start van president Trump in de Verenigde Staten is de beurt aan Europa. Met verkiezingen op komst in een aantal Europese landen kondigden de leiders van Europese populistische partijen, blakend van zelfvertrouwen, onlangs op een bijeenkomst in Koblenz de triomf van de ‘patriottische lente’ in Europa aan. De actualiteit van dit thema is verwerkt van mijn nieuwste spannende boek, ALLES VERLOREN.

In Brussel maakt een groepje hoge functionarissen zich grote zorgen over de ogenschijnlijk onstuitbare opmars van het populisme. De Europese Unie dreigt uiteen te vallen, de gevestigde politieke orde wankelt. De ‘Poseidon Groep’ beseft dat de woede van de bevolking over de vluchtelingenstroom naar Europa een van de aanjagers van het populisme is. Om dat te bestrijden besluiten ze de vluchtelingencrisis met onorthodoxe middelen aan te pakken.

Terwijl ik het boek aan het schrijven was, werd ik bevestigd door de werkelijkheid. Drooglegging van de migrantenstromen uit Turkije (het plan Rutte/Samsom of plan Merkel) en straks ook uit Libië, terugzending van vluchtelingen, plannen om een ‘muur’ te bouwen, opvang in kampen buiten de grenzen van Europa, gemeenschappelijke bewaking van de buitengrenzen, deals met smokkelaars: ik had het allemaal verzonnen. Stukje bij beetje wordt mijn plot in de praktijk gebracht.

In ALLES VERLOREN ontrafelen zeilster Tessa Insinger en fotograaf Mortimer Davies wat er in de vluchtelingencrisis op het spel staat nadat ze een Syrisch meisje hebben gered uit een gekapseisde rubberboot. Het verhaal gaat over het vluchtelingendrama, over zeezeilen, en over populisme.
Daarmee is het een spannend boek op het snijvlak van fictie en de politieke actualiteit.


Roel Janssen

Financieel-economisch journalist

Lezingen & Keynotes Masterclasses

Roel Janssen

Financieel-economisch journalist
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes Masterclasses

Ruim dertig jaar heeft hij in uiteenlopende functies gewerkt als redacteur van NRC Handelsblad: als financieel-economisch redacteur, als commentator en als redacteur op de parlementaire redactie. Hij was correspondent in Zuid-Amerika voor de NRC en NOS, met als standplaats Rio de Janeiro in Brazilië. Ook heeft hij enige tijd als correspondent gewerkt in Brussel.

Hij is voorzitter van het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten dat subsidies aan journalisten verleent voor tijdrovende en diepgravende journalistieke projecten. Hij is ook voorzitter van de jury van de Anne Vondelingprijs, die jaarlijks een prijs voor politieke journalistiek uitreikt. Daarnaast is hij lid van de Centrale Plancommissie (CPC) van het Centraal Planbureau (CPB) en lid van de Advisory Board van OMFIF, een financiële denktank in Londen.

Over zijn boeken en over de financieel-economische actualiteit houdt hij lezingen. Ook treedt hij op als gespreksleider van discussiebijeenkomsten. Schrijven is niet alleen zijn beroep, ook zijn hobby. Daarnaast heeft hij een ander favoriet tijdverdrijf: zeezeilen. In 2018 heeft hij zijn 36-voet zeilboot teruggevaren van de Azoren naar de Atlantische kust van Frankrijk. Roel Janssen werkt op dit moment aan een nieuw en onthullend boek over ING.

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.