Amerika versus Bin Laden

Auteur: Geert-Jan Knoops

Niemand is een grotere nachtmerrie geweest voor de internationale veiligheidsdiensten dan Osama Bin Laden. Na de aanslagen van 9/11, waarvoor hij verantwoordelijk wordt gehouden, lukte het hem nog bijna tien jaar lang om uit de machtige handen van de CIA te blijven en vanuit zijn schuilplaats een van de grootste terreurnetwerken ter wereld te blijven leiden.

Op 2 mei 2011 werd Bin Laden na maandenlange voorbereiding in Pakistan opgespoord en uiteindelijk door het hoofd geschoten door Amerikaanse elitetroepen. Zonder proces, zonder verdediging. Maar wat zou er zijn gebeurd als er wél een rechtszaak tegen hem had plaatsgevonden?

In dit boek wekt Geert-Jan Knoops een fictieve rechtszaak tegen Osama Bin Laden tot leven. De lezer wordt meegenomen in een intrigerend strafproces waarbij de Verenigde Staten proberen om Osama Bin Laden veroordeeld te krijgen. Maar ook Bin Laden verweert zich. De feiten stellen het Amerikaanse rechtssysteem en de politiek ter discussie, en sluiten een veroordeling van Bin Laden misschien wel uit.

Neem plaats in de jury en oordeel zelf.


Geert-Jan Knoops

Advocaat en hoogleraar

Lezingen & Keynotes Masterclasses

Geert-Jan Knoops

Advocaat en hoogleraar
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes Masterclasses

Prof. Knoops is in het verleden benoemd tot expert adviseur van de verdediging in de zaak Hamdan v. Rumsfeld die betrekking had op het beleid van de regering Bush ten aanzien van Guantánamo Bay. Daarnaast bracht hij een advies uit aan de regering Obama over de sluiting van Guantánamo Bay en is hij als adviseur verbonden aan Sunsglow New York, dat zich richt op het bevorderen van internationaal recht.

Door zijn functie als reserve-luitenant-kolonel bij het Korps Mariniers trad prof. Knoops op als adviseur tijdens verschillende internationale oefeningen. Hij verscheen als deskundige voor de Nederlandse Parlementaire Commissie inzake de ISAF-missie in Uruzgan en voor de Parlementaire Commissie Bestrijding Piraterij.

Daarnaast schreef hij verschillende boeken op het gebied van nationaal en internationaal recht. In 2009 werd hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau voor zijn rol en bijdrage aan de ontwikkeling van het recht en zijn bijdrage op dit punt aan de Nederlandse politiek.

Opleiding

1986 – Nederlands recht, civiel recht (LLM), Universiteit Brabant
1989 – Differentiatie strafrecht, Universiteit Utrecht
1998 – Promotie (PhD), Universiteit Leiden
2000 – Public international law, international criminal law (LLM), Universiteit Leiden
2004 – Promotie (PhD), National University of Ireland (Iris

Boeken

2019 – Operatie Raaf
2017 – De laatste kamer
2012 – Het Petronius Mysterie
2011 – Blufpoker: de duistere wereld van het internationaal recht
2011 – Amerika versus Bin Laden
2010 – Advocaat van de president
2009 – Advocaat van de vijand

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs

Derk Sauer

Derk Sauer is een toonaangevende Nederlandse spreker, journalist, mediaondernemer en invloedrijke uitgever. Derk Sauer is

Lees verder »
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.