De klassieke wereld in 52 ontdekkingen

Auteur: Leonard Rutgers
Zo’n 2500 jaar geleden voltrok zich rond de Middellandse Zee een culturele revolutie die zijn weerga niet kent. Grieken en Romeinen, Feniciërs en Etrusken, en weldra ook Joden en Christenen, allemaal droegen ze eraan bij, of het nu ging om de ontwikkeling van een monetaire economie of een gedegen staatsinrichting, het beantwoorden van de grote levensvragen, het uitdenken van filosofische en theologische systemen, of baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van kunst en techniek.
Dat de klassieke wereld onuitwisbare sporen heeft nagelaten in de onze, is duidelijk. Maar wat is er nu werkelijk overgebleven van het gedachtegoed en de prestaties van toen? Welke betekenis heeft de culturele revolutie van destijds eigenlijk nog voor de mens van nu?
In dit rijk geïllustreerde boek neemt Leonard Rutgers de lezer mee op een fascinerende ontdekkingsreis langs een groot aantal bekende en minder bekende etappes in de geschiedenis van de antieke wereld. Aan de hand van archeologische vondsten vertelt hij helder en meeslepend over deze nog altijd relevante tijd, waarin originele denkers en doeners telkens opnieuw voor verrassende ontwikkelingen zorgden.
Van het Parthenon tot sjoemel-mummies, van het Colosseum tot het voedselpatroon van de eerste christenen, en van een fantastische houten teenprothese tot een rabbijn die aan piraterij doet, alles komt voorbij. In de handen van Rutgers is het verleden springlevend en verbazingwekkend actueel.
Leonard Rutgers is hoogleraar Antieke Cultuur aan de Universiteit Utrecht. Internationaal bekend en gelauwerd om zijn baanbrekende onderzoek in de catacomben van Rome, publiceerde hij zijn ontdekkingen onder andere in het toonaangevende Nature. Rutgers was columnist bij het Financieele Dagblad.

Leonard Rutgers

Archeoloog en hoogleraar Antieke Cultuur aan de Universiteit Utrecht

Lezingen & Keynotes

Leonard Rutgers

Archeoloog en hoogleraar Antieke Cultuur aan de Universiteit Utrecht
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes

Leonard Rutgers is archeoloog en godsdiensthistoricus. Internationaal is hij bekend geworden door zijn baanbrekende werk in de catacomben van Rome. In zijn onderzoek zoekt hij interdisciplinaire samenwerkingsverbanden en slaat hij telkens opnieuw een brug tussen de geesteswetenschappen en de “sciences.” Van 2014 tot 2018 was Rutgers columnist bij het Financieele Dagblad. In zijn populaire column ging hij iedere week opnieuw in op de betekenis van het verleden voor de wereld van nu. In zijn huidige onderzoek geeft Rutgers leiding aan een groot Europees-Amerikaans consortium dat baanbrekend werk verzet op het gebied van de historische populatie-genetica.

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs

Derk Sauer

Derk Sauer is een toonaangevende Nederlandse spreker, journalist, mediaondernemer en invloedrijke uitgever. Derk Sauer is

Lees verder »
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.