Elite gezocht

Auteur: Sander Schimmelpenninck

Elke maatschappij behoeft een goed functionerende elite. Toch lijkt er een toenemende vervreemding te zijn tussen de elites en het volk, maar ook tussen de elites onderling. Wat maakt een goede elite, en hoe zou een moderne, eenentwintigste-eeuwse elite zich moeten gedragen?

In dit boek bespreken Sander Schimmelpenninck en Ruben van Zwieten aan de hand van de levens van bevoorrechte mensen de Nederlandse economische elite, die de laatste decennia dominant is geworden. Geobsedeerd door hun eigen vermogen en kinderen zijn zij vergeten wat het betekent om tot de elite te horen. Economische welvaart is gaan samenvallen met geestelijke en sociale armoede; de nieuwe elite blijkt door haar meritocratische zelfbedrog nog erger dan de oude elite. Welke keuzes maakt de economische elite van nu, en in hoeverre kunnen die keuzes nog met de vrijblijvendheid van de afgelopen decennia begroet worden?

Over vermogensverschillen en kansenongelijkheid als andermans probleem en fakkels en hooivorken als immer reëler wordende angst.

Sander Schimmelpenninck (1984) is financieel journalist, hoofdredacteur van zakenblad Quote, televisiepresentator en regelmatig te gast bij talkshows als DWDD, Pauw en Jinek.

Ruben van Zwieten (1983) is predikant en oprichter van De Nieuwe Poort, huis voor ontmoeting en inspiratie op de Zuidas in Amsterdam en aan het Weena in Rotterdam.


Sander Schimmelpenninck

Journalist, presentator en ondernemer

Dagvoorzitter Lezingen & Keynotes

Sander Schimmelpenninck

Journalist, presentator en ondernemer
Beschikbaar voor: Dagvoorzitter Lezingen & Keynotes

Sander Schimmelpenninck (1984) studeerde Rechten in Rotterdam en Milaan. Na een korte loopbaan op de Zuidas, gooide hij het over een andere boeg en begon in 2012 met het ondernemerschap. Sinds september 2013 combineert hij het ondernemen met het parttime redacteurschap bij Quote, waar hij in november 2016 werd benoemd tot hoofdredacteur. Schimmelpenninck heeft ook een column in De Volkskrant waarin hij een inkijkje geeft in de wereld van het grote geld en de economische elite. Over dit laatste onderwerp schreef hij met Ruben van Swieten ook het boek Elite gezocht.

Schimmelpenninck is hiernaast televisiepresentator en presenteert vanaf 2020 het internationaal zeer succesvolle programma Dragons’ Dan. Schimmelpenninck is in te zetten als spreker of moderator over politiek, media, journalistiek, ondernemerschap en economie. Op lichtvoetige toon kan hij vaak zware en complexe onderwerpen toegankelijk en sprankelend maken.

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.