Fout Goud

Auteur: Roel Janssen

Spannende fictie gebaseerd op historische feiten

Fout Goud, mijn nieuwe spannende boek, verschijnt in februari 2014. Het boek gaat over de grootste goudroof uit de Nederlandse geschiedenis, de roof door de nazi’s van het goud van De Nederlandsche Bank tijdens de bezetting. Meer dan de helft hiervan is nooit teruggekomen – en ligt nog altijd in Zwitserland. Nederland heeft jarenlang getracht hiervan wat terug te krijgen – maar tevergeefs. In 2000 heeft het tweede paarse kabinet de pogingen stilzwijgend opgegeven.

Vijftien gouden munten uit de erfenis van zijn grootmoeder zetten Elmer van der Breggen op het spoor van het goud dat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Nederland hebben afgevoerd. Met de hulp van een excentrieke financiële adviseur en een charmante Duitse professor ontdekt Elmer hoe het goud uit Nederland naar Duitsland verdween en vandaar naar Zwitserland. Zijn speurtocht brengt hem in bunkers van Berlijn en in de zoutmijn waar de Amerikanen in de laatste weken van de oorlog het verborgen nazigoud ontdekten. In Nederland stuit hij op aanhangers van Florrie Rost van Tonningen, de weduwe van de NSB-president van De Nederlandsche Bank in de oorlog, en op de verborgen geschiedenis van zijn familie.


Roel Janssen

Financieel-economisch journalist

Lezingen & Keynotes Masterclasses

Roel Janssen

Financieel-economisch journalist
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes Masterclasses

Ruim dertig jaar heeft hij in uiteenlopende functies gewerkt als redacteur van NRC Handelsblad: als financieel-economisch redacteur, als commentator en als redacteur op de parlementaire redactie. Hij was correspondent in Zuid-Amerika voor de NRC en NOS, met als standplaats Rio de Janeiro in Brazilië. Ook heeft hij enige tijd als correspondent gewerkt in Brussel.

Hij is voorzitter van het Fonds Bijzondere Journalistieke projecten dat subsidies aan journalisten verleent voor tijdrovende en diepgravende journalistieke projecten. Hij is ook voorzitter van de jury van de Anne Vondelingprijs, die jaarlijks een prijs voor politieke journalistiek uitreikt. Daarnaast is hij lid van de Centrale Plancommissie (CPC) van het Centraal Planbureau (CPB) en lid van de Advisory Board van OMFIF, een financiële denktank in Londen.

Over zijn boeken en over de financieel-economische actualiteit houdt hij lezingen. Ook treedt hij op als gespreksleider van discussiebijeenkomsten. Schrijven is niet alleen zijn beroep, ook zijn hobby. Daarnaast heeft hij een ander favoriet tijdverdrijf: zeezeilen. In 2018 heeft hij zijn 36-voet zeilboot teruggevaren van de Azoren naar de Atlantische kust van Frankrijk. Roel Janssen werkt op dit moment aan een nieuw en onthullend boek over ING.

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.