Mitterrand, koning of paus?

Auteur: Peter Vandermeersch

“Hoe zou u mij omschrijven?” vroeg Francois Mitterrand enkele weken voor hij stierf aan zijn lijfarts Jean-Pierre Tarot. Diens antwoord was bijzonder treffend: “Voor mij bent u Machiavelli, Don Corleone en le Petit Prince”. Een goede definitie, maar in welke verhoudingen? vroeg Mitterrand. Tarot: “Dat hangt van het tijdstip af.” In deze eerste Nederlandstalige biografie van Francois Mitterrand gaat Peter Vandermeersch op zoek naar de vele Mitterrands. Het resultaat is een tegenstrijdig portret, want achter de ene Mitterrand ging altijd een andere schuil. Achter de rechtse bourgeois de linkse president. Achter de collaborateur de verzetsstrijder. Achter de opportunist de man met een visie. Achter de agnost de gelovige. Achter de berekende sfinx de grootmoedige Tonton. Achter de opposant de machtswellusteling. Achter de echtgenoot de minnaar. Achter de Parijzenaar de provinciaal. Achter de Fransman de Europeaan. En achter Mitterrand, altijd en overal: Francois.


Peter Vandermeersch

CEO, uitgever, journalist en mediakenner

Lezingen & Keynotes Masterclasses

Peter Vandermeersch

CEO, uitgever, journalist en mediakenner
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes Masterclasses

Peter Vandermeersch is CEO van Mediahuis Ierland, de grootste Ierse mediagroep van dat land. Hiervoor was hij uitgever van diezelfde mediagroep met onder andere The Herald en de Irish Independent. Daarvoor was hij jarenlang hoofdredacteur van NRC Handelsblad en correspondent in New York en Parijs voor de Vlaamse krant De Standaard.

‘Vandermeersch transformeerde NRC van een ingedutte papieren krant tot een modern digitaal mediamerk’. Hij was een graag geziene gast aan de tafel van DWDD en andere journalistieke programma’s op radio en tv. Deze allround journalist is een van de meest kosmopolitische kenners van media en journalistiek.

Foto: Andreas Terlaak

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs

Derk Sauer

Derk Sauer is een toonaangevende Nederlandse spreker, journalist, mediaondernemer en invloedrijke uitgever. Derk Sauer is

Lees verder »
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.