Ons creatieve brein

Auteur: Dick Swaab

Zijn belangrijkste onderzoeksinteresse richt zich op hersenontwikkeling, seksuele differentiatie, de ziekte van Alzheimer, de neurobiologische basis van depressie en eetstoornissen. In 2008 ontving professor Dick Swaab Academiepenning voor belangrijke rol in de nationale en internationale neurowetenschappen. Hij is auteur van de bestsellers Wij zijn ons brein en Ons creatieve brein. In Ons creatieve brein toont Dick Swaab wat ons tot mensen maakt: de interactie van de hersenen met onze omgeving. De omgeving draagt niet alleen bij aan de unieke ontwikkeling van ieder brein, maar ook aan het ontstaan van hersenziekten en aan de genezing hiervan. Muziek en beeldende kunst zijn niet alleen creatieve vormen van communicatie, maar blijken ook van therapeutische waarde te kunnen zijn bij hersenziekten. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen.

Hoe wordt ieder brein anders? Wat is creativiteit en hoe kunnen we het stimuleren? Hoe wordt het werk van kunstenaars beïnvloed door hun hersenziekten? Waarom vinden sommige mensen atonale muziek mooi? Hoe kan de omgeving als medicijn werken? Hoe kun je de ziekte van Alzheimer uitstellen? Hoe komen we van het stigma af dat een hersenziekte aankleeft? Dick Swaab bewijst opnieuw zijn ongeëvenaarde talent om moeilijke materie op een toegankelijke, spannende en onderhoudende manier over het voetlicht te brengen. Swaab lezen is als kijken naar een röntgenfoto van je geest. Een onmisbaar boek.


Dick Swaab

Neurobioloog en hersenonderzoeker

Lezingen & Keynotes Masterclasses

Dick Swaab

Neurobioloog en hersenonderzoeker
Beschikbaar voor: Lezingen & Keynotes Masterclasses

Professor Dick Swaab MD PhD is een internationaal gerenommeerd onderzoeker in neurowetenschappen. Hij ontving talloze onderscheidingen en publiceerde meer dan 540 wetenschappelijke artikelen. Hij behaalde zijn medische en doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam en was 27 jaar lang directeur van het Nederlands Herseninstituut. In 1985 richtte professor Swaab de Nederlandse Hersenbank op, die de internationale onderzoeksgemeenschap voorziet van klinisch en neuropathologisch hersenweefsel. Swaab is Emeritus Professor aan de Universiteit van Amsterdam en professor aan de Zhejiang University, Hang Zhou, China sinds 2007.

Zijn belangrijkste onderzoeksinteresse richt zich op hersenontwikkeling, seksuele differentiatie, de ziekte van Alzheimer, de neurobiologische basis van depressie en eetstoornissen. In 2008 ontving professor Dick Swaab Academiepenning voor belangrijke rol in de nationale en internationale neurowetenschappen. Hij is auteur van de bestsellers Wij zijn ons brein en Ons creatieve brein.

auteurs, sprekers, onderwerpen, masterclasses & workshops

AUTEURS & SPREKERS

Lezingen, keynotes, optredens door topauteurs
Ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief
Door het aanmelden geef je toestemming om de nieuwsbrief te ontvangen en ga je akkoord met onze privacy policy.